Ons parcours

Ons parcours

*Het Art Nouveau project met focus op de wandtegels en onze actie voor behoud van Maison Duysburgh kregen erkenning met een nominatie in het Jaar Van de Vrijwilliger en met de Ford Award voor Cultuur.


Wandtegeltableau Maison Duysburgh, Weststraat 25-27. 1924, gemaakt door de firma Helman, St. Agatha-Berchem

*Vanaf 2004 werd het interbellum erfgoed in kaart gebracht en in 2006 volgde het funerair erfgoed van Blankenberge.

*De Vriendenkring Stadsgidsen Blankenberge vzw (verder VSB vzw) lanceerde een aanmoedigingspremie voor eigenaars die hun art nouveau pand restaureren. Er werden reeds zeventien premies van 300 euro uitgekeerd.

*Onze vereniging komt actief tussen in de redding van bedreigd erfgoed en contacteert partners om verworven stukken aan het publiek te tonen. Blankenbergse schatten werden veilig ondergebracht in het Belle Epoque Centrum van Blankenberge (verder BEC) en in de musea van Hasselt en Torhout.

Onze actie voor het erfgoed krijgt naam bij de bevolking van Blankenberge. We krijgen dan ook af en toe schenkingen van wandtegels. Een deel van onze collectie kan je terugvinden in de kelderverdieping van het BEC, buiten de periodes van de jaarlijkse thematentoonstellingen.

Onze hartelijke dank aan alle milde schenkers!tegel 1                                                                                                                                   tegel 2
Glas-in-loodraam, herkomst: De Smet de Naeyerlaan 83, omstreeks 1908.
Verwijdering en vervoer werden betaald door de VSB vzw.
Nu te bewonderen op het dakterras van het BEC.

Tegel 1:
Mintontegel, ontwerp van Christopher Dresser,
Engeland, omstreeks 1885. Herkomst: slooppand Paul Devauxstraat.  
Aangekocht door de VBS vzw. en nu tentoongesteld in het BEC.                                                                                                                        

Tegel 2:
Iristegel, deel van een fries,
Céramiques Décoratives de Hasselt,omstreeks 1900.  Herkomst: Alfa Inn Hotel (vroeger Hotel Léopold).
 Gift aan de VSB vzw, nu tentoongesteld in het BEC.Onze actie voor het erfgoed krijgt naam bij de bevolking van Blankenberge. We krijgen dan ook af en toe schenkingen van wandtegels. Een eerste collectie zal binnenkort tentoongesteld worden in het BEC.
Onze hartelijke dank aan alle milde schenkers!